X-Type 2001-2009

 

Jaguar X-Type lanserades 2001 och genomgick ett lättare ansiktslyft 2004 i samband med att kombimodellen gjorde entré. X-Type blev på flera sätt en banbrytande modell för Jaguar. Förutom att bli den första kombimodellen blev den även Jaguars första framhjulsdrivna och dieseldrivna bil.

Många beskyller X-Type för att vara en förklädd Ford Mondeo och det är sant att Ford ägde Jaguar vid tidpunkten för lansering av X-Typen. Det är också sant att X-Type och Mondeo delar en del utrustningsdetaljer, men den som får tillfälle att provköra en X-type och tillika en Mondeo kommer att känna en betydande skillnad.

Få bilar kan smeka en innerkurva så elegant som en X-Type för att vid utgången av kurvan vara fullt beredd på nästa kurva.

X-Typen fanns dessutom under några år i vissa versioner med fyrhjulsdrift. Det var inte en modern fyrhjulsdrift med Haldex-koppling utan en mer mekanisk sådan - men den var perfekt balanserad med kraften fördelad mellan fram och baktassar! För den vågade gick det att framföra X-Typen i rent magiska hastigheter på de mest krumbuktiska vägavsnitt med perfekt avvägda sladdar och med full kontroll! Har du inte gjort det - PROVA!!

X-Typen är nog en av Jaguars mest underskattade bilar och för en billig penning kan du komma över något av det roligaste du kan få för de pengarna.

Sugen på att prova? - Titta först igenom filmen som vårt radarpar Anders och Lennart har satt ihop - allt för att just du ska slå bort de sista unsen av tvivel som kanske fortfarande gnager i bakhuvudet.

Kräver familjen att nästa bil ska vara en kombi - svaret är...

 

 

...just det - en X-Type.

Fram med popcornen, släck lyset, lägg barnen, säg åt hunden att vara tyst och se sen denna film.